Zie je een verschil in het straatbeeld tussen reguliere straatbakstenen en Drainflow® bestrating? (2024)

Waterdoorlatende klinkers hebben als doel om regenwater te infiltreren op de plek waar het valt. Een waterdoorlatende straatsteen is poreus. Het regenwater zakt niet alleen via de voegen in de onderbouw maar ook door de stenen zelf. Zie het als een spons. Vandersanden levert geen waterdoorlatende bestrating, maar waterpasserende bestrating, genaamd Drainflow®.

Meer over Drainflow®

Lees meer

Waterpasserende klinkers hebben als doel om regenwater te infiltreren op de plek waar het valt. Waterpasserende klinkers zijn ‘dichte’ stenen met een lage wateropname, net als standaard elementenverharding. De vorm van een waterpasserende klinker zorgt echter voor meer voegruimte tussen de stenen, waardoor er significant meer regenwater kan infiltreren. Vandersanden levert Drainflow® waterpasserende bestrating.

Meer over Drainflow®

Lees meer

Waterpasserende bestrating laat veel meer regenwater infiltreren in de bodem dan reguliere bestrating. Door middel van extra voegoppervlak infiltreert er significant meer regenwater in de ondergrond. In een straat of wijk helpt het op deze manier mee wateroverlast te voorkomen. Omdat het regenwater in de bodem infiltreert op de plek waar het valt, draagt het bovendien bij aan een gezond grondwaterpeil. We houden het water vast in plaats van het af te voeren.

Lees meer

Voor onze waterpasserende straatbakstenen gelden dezelfde kwaliteitsnormen als voor reguliere gebakken klinkers. Ze zijn dus net zo vorstbestendig en kunnen dezelfde belasting dragen als reguliere bestrating. De gemiddelde levensduur is maar liefst 135 jaar, net zo lang als die van klassieke straatbakstenen.

Lees meer

Bij het aanleggen van waterpasserende bestrating verdient de onderbouw en de daarvoor gebruikte materialen extra aandacht. Daarnaast zijn er lokale omgevingsfactorenom rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid ruimte, de ondergrond, verharding vs. bebouwing, grondwaterstanden en de intensiteit van regenbuien. Daarom werken we bij Vandersanden met een vijfstappenplan. Dat omvat een intakegesprek, een analyse van uw project, advies dat op maat wordt uitgewerkt, en ondersteuning bij de aanleg en bij het onderhoud van uw klimaatadaptief systeem.

Lees meer over ons advies

Lees meer

Drainflow® waterpasserende bestrating kan mechanisch gestraat worden op een gangbare meerlaagse onderbouw van natuurlijke materialen en zonder doek. De materialen moeten ongebonden en liefst gewassen zijn en altijd op elkaar afgestemd. Het beste kan het gebruik van cementhoudende en zeker kalkhoudende materialen voorkomen worden. Ze kunnen binding veroorzaken en daardoor direct onder de bestrating plaatvorming creëren. Bij de keuze van de materialen voor de straatlaag en fundering gaat het om de juiste balans tussen draagkracht en open structuur voor de infiltratie en waterberging.

Lees meer over de fundering

Lees meer

Drainflow® waterpasserende klinkers zijn verkrijgbaar in 13 bezande vormbakkleuren. U kunt kiezen uit twee formaten: keiformaat 80 (L 210 x B 104 x H 80 m) of dikformaat 80 (L 206 x B 67 x H 80 mm). De stenen worden in de vertrouwde A4-12 baksteenkwaliteit geleverd.

Bekijk alle Drainflow®-kleuren

Lees meer

Onze oer-Hollandse straatbakstenen worden onder andere gemaakt van Nederlandse rivierklei, een hernieuwbare grondstof. De fabrieken van Vandersanden hanteren bovendien een efficiënt en geautomatiseerd productieproces, die zorgen voor een zo laag mogelijk energiegebruik en een minimum aan emissies. In Tolkamer produceren we onze straatbakstenen in misschien wel de meest energiezuinige baksteenoven van Europa. Straatklinkers hebben tot slot een gemiddelde levensduur van 135 of soms wel 250 jaar, en worden voor ca. 90% hergebruikt.

Meer over de milieu-impact van straatbaksteen

Lees meer

Drainflow® waterpasserende bestrating kan aangelegd worden zonder kolken of goten en complexe ingrepen zoals aparte rioleringen overbodig maken. Met haar waterbergende functie is de oplossing bovendien geschikt voor herinrichtingen met een beperkte ruimte boven en onder het maaiveld. Het kan echter een principiële keuze zijn om zekerheid in te bouwen met een extra afvoer of overloopconstructie. Bijvoorbeeld een verlaagde trottoirband, kolk of goot gekoppeld aan een onder- of bovengrondse noodvoorziening.

Hebt u nog vragen?

Plan een afspraak

Lees meer

Net als andere afwateringssystemen heeft waterpasserende bestrating periodiek onderhoud nodig om vervuiling en dichtslibbing tegen te gaan. De frequentie daarvan kan afhankelijk zijn van verkeers- en gebruiksintensiteit, het groen rondom, … en wordt het best vastgelegd in een beheersplan. Uit grootschalig onderzoek is gebleken dat een goede onderhoudsinterval voor waterpasserende bestrating gemiddeld 4,9 jaar is. Hogedruk-luchtreiniging verbetert de infiltratiesnelheid van waterpasserende bestrating het best, met gemiddeld 441%.

Hebt u nog vragen over het onderhoud?

Plan een afspraak

Lees meer

Elke situatie vraagt om een eigen aanpak. Juist daarom starten we bij Vandersanden altijd met een intakegesprek en analyse. Heel vaak komen we zo tot een combinatie van oplossingen. Waterpasserende of waterdoorlatende bestrating kunt u bijvoorbeeld combineren met een wadi, een verbeterd gescheiden rioolstelsel, watergangen, infiltratiekratten, … Zo werken we aan een oplossing die optimaal inspeelt op de de gewenste doelen en de lokale omgeving.

Nog vragen?

Plan een afspraak

Lees meer

Eenproject met waterpasserende bestrating is altijd maatwerk: er zijn tal van variabelen om rekening mee te houden. Bij Vandersanden hanteren we daarom een methodiek in vijf stappen. Zo komen we tot een integraal klimaatadaptief systeem, waar infiltrerende verharding een onderdeel van is.

Meer over ons stappenplan

Lees meer

Waterpasserende bestrating met Drainflow® biedt diverse systeemmogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor direct infiltreren, bufferen of vertraagd afvoeren. Of een kolkloos straatbeeld met of zonder noodvoorziening, bovengronds of ondergronds, … met waterpasserende bestrating zijn er legio routes naar een maatwerkoplossing.

Meer weten?

Plan een afspraak

Lees meer
Zie je een verschil in het straatbeeld tussen reguliere straatbakstenen en Drainflow® bestrating? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5652

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.